Estafette Wekker Actie

Estafette Wekker actie bij fysiotherapeuten schudt patiënten wakker

Dat de zorg in actie komt is landelijk nieuws. Ook wij, Fysiotherapie Kemps en Maas gaan op 19 en 20 november actievoeren als onderdeel van de Estafette WEKKER actie.
Op maandag 19 en dinsdag 20 november gaan wij samen met onze landelijke collega’s uit het zuiden, verenigd in de Actiegroep Fysiotherapie (ruim 11.500 leden), de wekker zetten tijdens hun behandelingen. Het noorden is ons al voorgegaan met hun acties.
De meeste fysiotherapeuten behandelen met een behandeltijd rond de 25 à 30 minuten.
Hiermee komen ze al jaren niet uit qua financiën. Er gaan praktijken failliet en er stoppen jonge collega’s omdat ze het niet (meer) redden. De gemiddelde carrière van nu startende jonge fysiotherapeuten duurt nog geen 15 jaar. Dat is zorgelijk.
Het doel van de actie is om de patiënt bewust te maken van wat de eigenlijke, kostendekkende kostprijs van een behandeling is en welke korting de zorgverzekeraar zichzelf al jaren toe-eigent gaan fysiotherapeuten deze actie, in estafettevorm, uitrollen in het hele land. (12, 13 november in Noord-Nederland, 14, 15 november in Midden-Nederland en Flevoland en 19-20 november in Zuid-Nederland)
Fysiotherapeuten laten tijdens deze actie de wekker afgaan na ongeveer 17 minuten. Dat is het aantal minuten waarvoor de zorgverzekeraar vergoeding betaalt. De tijd is dan op. De resterende, meestal 13 minuten, geeft de therapeut al 13 jaar cadeau. Omdat ze het belang van de patiënt altijd voorop stellen. En dat gaat niet meer, de maat is vol.
Fysiotherapeuten gaan tijdens deze actie, in de resterende 13 minuten, het gesprek aan met de patiënt over wat er speelt.
Om een normaal inkomen te verwerven moeten de fysiotherapeuten lange werkweken maken. Daardoor doen ze hun administratie verplichtingen in hun vrije tijd, zoals dossiers aanvullen, brieven schrijven en bellen en overleggen met artsen.
Er worden teveel onzinnige administratieve regels opgelegd door de verzekeraars, waardoor het doen van administratieve taken in het weekend geen uitzondering is.
Ze leggen uit dat ze ongeveer 10 euro per behandeling te kort komen. Dat daardoor scholing, vernieuwing en dus de kwaliteit in het gedrang komt.
Ook leggen ze uit dat in de toekomst behandelingen waarschijnlijk geen 30 min meer kunnen blijven duren maar ingekort moeten worden, of dat bepaalde contracten met zorgverzekeraars niet meer getekend kunnen worden door de fysiotherapeut.
Wat fysiotherapeuten ook vervelend vinden is de verplichting om tevredenheid enquêtes (PREM) onder hun patiënten uit te zetten. Het is interessant en leerzaam om te weten of een patiënt al dan niet tevreden was over de geleverde zorg. Maar als er niet genoeg enquêtes zijn verstuurd, dan krijgt de fysiotherapeut een lager tarief uitbetaald door de verzekeraar. Over die tarieven of over de inhoud van de contracten is geen enkel gesprek mogelijk met zorgverzekeraars. Het is een kwestie van tekenen bij het kruisje. En daar hebben de fysiotherapeuten genoeg van.
Wij vragen aan u om deze actie te steunen door lid te worden van de Publieke actiegroep Fysiotherapie op Facebook. Ook kan u zich eind van het jaar goed informeren over mogelijke soorten (zorgvriendelijke)zorgpolissen. Hierdoor kan u voor 2019 een bewuste keuze maken voor zijn verzekering in 2019. Bij het kiezen van een volledige restitutiepolis kunt u altijd bij de zorgverlener van uw keuze terecht.
Wilt u meer weten over verschillende soorten polissen, en over welke zorgverzekeraars in de lijst staan die worden aanbevolen door zorgverleners?
Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief op:
https://www.fysiotherapiewetenschap.com/zorgverzekeraar/

Meer info: Fysiotherapie Kemps en Maas, Dorpsstraat 22a in Lieshout of Oranjeplein 1 in Mariahout, telefoon 0492-422199, www.fysiotherapiekempsmaas.nl