Dry Needling

Dry Needling wordt nog niet zo lang toegepast door fysiotherapeuten. Het is van oorsprong een Oosterse geneeswijze. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen.

Bij ‘Dry Needling’  wordt er gebruik gemaakt van een acupunctuurnaald. Bij klassieke acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden gedurende langere tijd in het lichaam gezet. Dry Needling gebruikt eenzelfde soort naaldje, dat specifiek gericht is op zogenaamde ‘triggerpoints’ die kort gestimuleerd worden.

Een triggerpoint is een verkrampt plekje in een spier dat naast lokale drukpijn ook pijn ‘op afstand’ en tijdens bewegen kan veroorzaken.

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

De gespecialiseerde fysiotherapeut zal eerst door een gesprek en een gericht fysiotherapeutisch onderzoek jouw klachten nader analyseren. Daarna worden de spieren verder onderzocht, die mogelijk jouw pijn veroorzaken. Specifiek wordt in de spieren gezocht naar die bewuste triggerpoints.

De behandeling richt zich op het ‘uitschakelen’ van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met het naaldje worden deze punten gevonden en gedeactiveerd. Daarna raken de spieren snel en langdurig ontspannen. De fysiotherapeut zal meerdere spieren behandelen in jouw arm of been. Ook worden de spieren langs de wervelkolom onderzocht en behandeld.

Hoe voelt dry needling aan?

Het inbrengen van het naaldje voel je bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even lokaal aan. Dat geeft kortdurend een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich weer en wordt bewegen vaak makkelijker en minder pijnlijk. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid en / of stijf aan, maar dat is meestal van korte duur.